Abdai Lovas Egyesület

elado

 
Menü
 

 


Köszönjük szépen a részvételt a hétvégi versenyen!


Eredmények, képek a hírekben

Következő versenyek

 

Nemzetközi

 

A kategóriás

 

B kategóriás


C kategóriás

 

Fogathajtásról, lovakról
 
Érdekességek
 
Rendezvényeink
 
Fogathajtásról

A XX. században kezdett elterjedni, de csak az utóbbi évtizedekben vált intézményesített sportággá. A fogatsport valójában a military fogatolt változata. A fogathajtó versenyek három, egymás utáni napon megrendezendő versenyszámból álmák, amelyeket külön-külön is díjaznak, de a végső helyezés szempontjából összetetten is értékelnek.

Az első nap programja a díjhajtás, amely a mozgásban lévő lovak elengedettségének, hajlékonyságának, a csapat együttes munkájának, a jármódok szabályosságának a vizsgálata. A feladatok pontos végrehajtásának, a hajtó szárkezelésének a bírálata. Ezt a feladatot már előre kiadott díjhajtó program alapján egy 40x100 méter nagyságú négyszögben teljesíti a versenyző. A négyszög bizonyos pontjai betűkkel vannak jelölve, amelyek az egyes figurák és mozdulatok pontos végrehajtásában adnak támpontot a versenyzőnek és teszik egyértelművé a bírálatot. A második nap programja a maratonhajtás. Az összetett hajtóversenyek legnehezebb és legizgalmasabb része. Az "E" szakaszon épített akadályok leküzdése a verseny leglátványosabb pontja. Az elmozdíthatatlan terepakadályok (fák, gödrök, karám, víz, stb.) között kijelölt kapukon kell a fogatnak a lehető leggyorsabban áthaladnia. Minden, az akadályban töltött másodperc 0.2 hibaponttal terheli a versenyzőt.

Így itt a késedelmeskedés vagy netán a fennakadás az egész versenyeredményre kihatással van. A pontos indulást, érkezést a szakbírók mérik, az akadályok leküzdését akadálybírók figyelik. Az utolsó napon a már megismert lovaspályán kerül sor az összetett fogatverseny "C" versenyszámára, az akadályhajtásra. Itt a versenykocsik hátsó nyomtávjához igazított bójapárok között kell áthajtani a pályarajz szerinti vonalvezetésnek megfelelő sorrendben. A bóják tetején egy-egy labda van, s a versenyzőnek úgy kell közöttük keresztülhajtania, hogy a labda le ne essen. Az akadályokat vízbehajtás, dobogó és különféle kombinációk tarkítják, emelve ezzel is a küzdelem nehézségét és csigázva a nézők érdeklődését. Itt már a végleges helyezésre is következtetni lehet, ugyanis a korábbi versenyszámok sorsolással megállapított indulási sorrendje a verseny állásának megfelelően módosul: az elején indulnak a szerényebb eredményű hajtok, és utoljára a bajnokjelölt.

A hibátlan hajtok között összevetés van a versenyszám díjáért, de ez már a végeredményt nem befolyásolja.

Ezek a fogathajtás lebonyolításának fontos szabályai. A hajtósport még nem olimpiai sportág, de nyilván az évek múlásával azzá fog várni, hiszen különösen Európában évek óta nagy érdeklődéssel kísért nemzetközi versenyeket, világbajnokságokat rendeznek. Ezeknek a versenyeknek legrégibb színtere Aachen és az angliai Windsor.

 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

lo80

 

Aug. 8.Új hír került fel

Júli. 27. Új hír került fel, számos menüpont megújult.

Aug. 4.Új hír került fel

 

 

 

 
Chat
Ismét írhat mindenki a chat-be, nem csak a regisztráltak.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
 
Indulás: 2007-01-11
 
látogató olvassa a lapot.

Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...